Search
Add Listing

U Kotoru skoro 3.000 prijavljenih gostiju, od 1. decembra zimske fešte

Prema podacima Turističke organizacije opštine Kotor u ovom primorskom gradu je gotovo svakog mjeseca 2023. bio prijavljen veći broj gostiju nego u 2019. i 2022. godini.

Prema podacima Turističke organizacije opštine Kotor u ovom primorskom gradu je gotovo svakog mjeseca 2023. bio prijavljen veći broj gostiju nego u 2019. i 2022. godini. Direktor TO Kotor, Jovan Ristić ističe da su ovo rezultati sa kojima osim lokalne turističke organizacije mogu biti zadovoljni i privrednici i svi koji se bave ugostiteljstvom i turizmom. Takvi dobri rezultati nastavljaju da se bilježe i u oktobru mjesecu.

– Kada je posljednji presjek u pitanju, imali smo nekih 60% bolji rezultat u odnosu na prošlu i nekih 40% u odnosu na 2019. godinu. U nekim izvorima prihoda kao što je naplata boravišne takse imali smo i 100% više prihoda nego 2022. Prema posljednjem presjeku u Kotoru boravi nešto manje od 3.000 gostiju. Kada su hotelski smještaji u pitanju, dominiraju gosti iz Velike Britanije, jednog novog tržišta koje smo pokrenuli u posljednjih nekoliko godina, tu su i gosti iz Njemačke, Francuske i Rusije kao tradicionalnog emitivnog tržišta. U privatnom smještaju su takođe gosti iz Rusije, Ukrajine, Srbije, zemalja okruženja, ali i Njemačke, Velike Britanije, Francuske – saopštio je Ristić.

Dodaje da će tek na kraju godine biti moguće dati potpun i iscrpan pregled prihoda od svih izvora koje ima Turistička organizacija Kotor, ali i da su trenutna predviđanja da će 2023. godina za više od 30% biti bolja u odnosu na 2019. kada je u pitanju broj prijavljenih gostiju. Kako bi se ovaj pozitivni trend nastavio do kraja godine TO Kotor priprema raznovrsne akcije i manifestacije u narednom periodu.

– Kroz naš novi interni projekat koji smo nazvali “Kotor 365” naša je želja da sezonalnost gotovo u potpunosti ukinemo i na dobrom smo putu ka ostvarenju tog cilja. Mislim da ćemo u ovoj godini imati praktično jedan mjesec za odmor svih privrednika i nešto manji pritisak gostiju u periodu novembra, a sljedeće godine u martu, sve ostalo vjerujemo da ćemo programima i sadržajima i svim onim što Kotor nudi, uz veliki broj uplovljavanja u luku Kotor, imati sezonu koja će u jakom omjeru trajati deset mjeseci – kazao je direktor TO Kotor.

Velikom prilivu turista i ove godine je doprinio kruzing turizam, ali i nova atrakcija u vidu žičare Kotor-Lovćen.

Kako bi osim za mnogobrojne turiste i za mještane bilo ugodno da borave u Kotoru, uprkos ovako velikom prilivu gostiju, TO Kotor se potrudila da različitim aktivnostima i inicijativama olakša život u ovom turističkom gradu.

– Mislim da smo ove godine uspjeli na određeni način da kroz različite inicijative i različite intervencije olakšamo život i domaćem stanovništvu koje se ne bavi turizmom i ugostiteljstvom i koje je podnosilo najveći teret gužvi kojih je bilo i ove godine, ali ipak nešto manje zbog nove regulacije saobraćaja i različitih akcija koje smo pokrenuli, a koje su donekle animirale ljude da manje koriste svoje automobile i koriste alternativna sredstva prevoza – kazao je Ristić.

Ristić je takođe najavio da će Kotor u zimskim mjesecima atraktivnim učiniti i novi turistički proizvod, zimske fešte pod nazivom Winter Fest.

– Program će trajati od 1. decembra do 3. februara, uz otvaranje i zatvaranje, uz bazar na rivi, izuzetno dobar muzički program tokom oba mjeseca, sa fokusom na dva Božića i tri dana novogodišnjih praznika, ali i za pravoslavnu Novu godinu, TO Kotor će svake subote organizovati nastupe lokalnih ili crnogorskih izvođača na gradskoj rivi – najavio je direktor TO Kotor.

Pozvao je sve zainteresovane da prate TO Kotor na društvenim mrežama, ali i medijima jer će od prvog novembra krenuti sa objavom imena svih izvođača i kompletnog programa, te će se tada znati koje velike zvijezde će Kotorane i mnogobrojne goste uvesti u 2024. godinu.

Izvor : mediabiro.tv/ekapija.com

Prev Post
TO Kotor pomogla uređenje prostora filijale za izdavanje ličnih dokumenata u MUP-u Kotor
Next Post
Portonovi i ove godine priprema prazničnu sezonu za pamćenje – koncerti koje ne želite da propustite!

Add Comment

Your email is safe with us.