Search
Add Listing

Kotor – Izložba „Apstraktna Boka“ Nedeljka Simanića

Nova izlozba akademskog slikara Nedeljka Simanića “APSTRAKTNA BOKA” biće otvorena u Kotoru, Staklena galerija Centra za kulturu 11.10.2023. u 19h.

Nova izlozba akademskog slikara Nedeljka Simanića “APSTRAKTNA BOKA” biće otvorena u Kotoru, Staklena galerija Centra za kulturu 11.10.2023. u 19h.

“Konkretni pejzaž je uvijek polazište za razvijanje likovne ideje. Kao autor uvijek nastojim da svoje ideje razrađujem u ciklusima. Dva moja prethodna slikarska ciklusa po svojim su likovno-formalnim i semantičkim obilježjima i karakteristikama dijametralno suprotna. Dok je ciklus velikih figurativnih slika pod nazivom “Rani raj”, imao sve elemente tzv. “fotorealizma”, sadržavajući značenjske konotacije jedne implicitne društvene kritike, ciklus naziva “Tišina” daje radikalno drugačija likovna rješenja. Ukida sa onaj
iluzionistički, mimetički aspekt djela, i njegovo mjesto zauzimaju elementi koji se samo asocijativno mogu povezati s nekim oblicima iz prirodnog okruženja. Ovo se zbiva zbog toga što je meni kao autoru veoma stalo da, koristeći različite stilske postupke kao svojevrsnu “igru”, kroz cikluse koji se nikad ne ponavljaju, izbjegnem određenu repetitivnost i monotoniju kod isuviše rigidnog ustrajavanja na kontinuitetu, na koherentnosti i “cjelovitosti” u okvirima nekog zamišljenog cjelokupnog opusa.

Zato je i ovaj najnoviji krug radova “Apstraktna Boka”, još jedan zaokret i uspostavljanje razlike i odnosu spram dva pomenuta ciklusa. Polazeći od već zadatog okvira teme, tj. bokokotorskog zaliva, njegovih već
poznatih toponima, mediteranskih karakteristika, geomorfnih, floralnih i biomorfnih činjenica, nastojim da se udaljim od pukog reprezentacijskog opisa, deskripcije objektivnih detalja, insistirajući na ukupnoj ambijentalnoj atmosferi prostora, njegovoj dinamici ili statičnosti, uživajući u igri koja nudi beskrajan koloristički opseg mogućnosti. Akcenat je dakle ovdje na boji, na njenoj materijalnosti i taktilnosti, na ekspresivnoj energiji koju posjeduje, na snazi slikarskog gesta, na gustoći i prozirnosti bojene materije.
Ako je ciklus “Tišina” imao za cilj svođenje likovnog jezika na svega nekoliko elemenata i rađen je u ozračju jedne skoro monohromne, “minimalističke” poetike, “Apstraktna Boka” predstavlja njegov ekspresivnokoloristički antipod, likovni izraz kao “orkestriranje” svih mnogobrojnih tonova slikarske palete”.

Prev Post
Posebna oktobarska ponuda i alpine coaster avantura na žičari
Next Post
Gradska galerija Kotor – Izložba crteža “WITHOUT ORDER AND RULES”

Add Comment

Your email is safe with us.